De Canon Powershot Zoom

Sinds kort bezit ik de Canon Powershot Zoom camera, speciaal voor video’s en foto’s op de lange afstand. ‘Camera’ is eigenlijk niet het juiste woord want eigenlijk is het een verrekijker, die ’toevallig’ ook op een SD-kaartje kan vastleggen wat je vanuit de verte dichterbij haalt. Maar aangezien de kwaliteit van de Powershot Zoom best redelijk te noemen is kan het apparaat een welkome aanvulling op je video-uitrusting zijn. Video, want voor professionele zoomshots zijn er betere oplossingen in fotoland.

Waarom gekocht?

Mijn Sony ZV1 en mijn Canon 90d camera’s maken perfecte beelden. Veel beter dan je ooit met de Powershot Zoom voor elkaar kunt krijgen. Maar beide camera’s hebben een nadeel. De ZV1 heeft een belabberde zoomlens en in de verte filmen kun je simpelweg vergeten. Het is een compact camera en (makkelijk) uitbreiden met een zoomlens is dus niet mogelijk. De ZV1 is daarentegen een uitstekende vlog/interview, dus ‘dichtbij camera’. Ik zou hem ondertussen niet meer willen missen.

En de Canon 90d is de perfecte fotocamera, maar weer minder geschikt als videocamera. Zolang je hem op een statief gebruikt gaar alles prima, uit de losse hand filmen is echter een dingetje. Het is dan ook een fotocamera. Daar komt bij dat als je de zoomlens gebruikt (die je natuurlijk apart moet aanschaffen) dan heb je een immense ’toeter’ op je camera.

De Canon Powershot Zoom past in je binnenzak, dus vooral dat laatste toeterprobleem heb je niet. Onopvallend een persoon in de verte filmen lukt beter dan met de teletoeter op de Canon 90d. Ik kocht de camera dus als aanvulling op twee perfecte camera’s en leverde voor de zoombeelden een stukje beeldkwaliteit in.

Belangrijste specificaties

Beeldsensor
Type: 1/3-inch CMOS
Effectieve pixels: Max: ca. 12,1 Megapixel
Full HD

Beeldprocessor
Type: DIGIC 8

Zoomen
1,2x / 4,8x / 9,6x (bij 100 / 400 / 800 mm)

Beeldstabilisatie
Ja

USB-C (opladen)
Wi-Fi en Bluetooth

Mijn bevindingen

Als je met de Canon Powershot Zoom denk een hoogwaardige camera in huis te halen, dan kom je bedrogen uit. Het blijft per slot van rekening toch een verrekijker waarmee je meteen dat wat je ziet kunt opnemen. Ook zal hij niet geschikt zijn voor opnamen dichtbij. Het woordje ‘Zoom’ verraadt dat al een beetje. Het is daaretegen als aanvulling op een camera die je al in je bezit hebt een mooie aanwinst. Of als je een vogelspotter o.i.d. bent en je wilt tijdens wandelingen snel de natuur vastleggen, dan is dit misschien ook iets voor jou.

Dat laatste kun je natuurlijk ook met de camera van je telefoon doen, maar die haalt echt het bereik niet dat je hebt met deze zoomlens. Ik heb ondertussen al opnames gemaakt die ik niet zou hebben gemaakt als ik afhankelijk zou zijn geweest van mijn telefooncamera.

Tenslotte twee opmerkingen die je in je achterhoofd moet houden als je aanschaf overweegt. Namelijk inzoomen gaat trapsgewijs. Standaard staat de camera ingesteld op 100 mm. Eén druk op de knop zet hem onmiddellijk op 400 mm. en druk je de knop nogmaals in, dan staat hij op 800 mm.

Wat die 800 mm. betreft, dat is mijn tweede opmerking: Dit is een digitale crop van de 400 mm. Dus eigenlijk heb je twee zoom-standen, 100 mm. en 400 mm. en is de 800 mm. geen lensstand, maar een digitale versie. Zelf gebruik ik om die reden deze stand nooit. Die reden en vanwege het feit dat je een wel heel vaste hand moet hebben om de beelden nog stabiel te houden.

Ben ik tevreden?

Ja, ik ben tevreden. Hij doet waarvoor ik hem als aanvulling kocht. Aanvaardbare beelden maken en ver inzoomen. De beeldstabilisatie doet waarop ik hoopte, het geeft een aanvaardbaar stabiel beeld. Als voorbeeld van wat de Canon Powershot Zoom ophoest, het onderstaande filmpje.

Marcel Smit

De Canon Powershot Zoom
Schuiven naar boven